Vad är smycken?

Smycken har varit en del av människans, särskilt alla kvinnors, sätt att pryda sig själv sedan urminnes tider. Det har blivit en naturlig grej för kvinnor i alla kulturer att bära smycken. Men smycken är inte bara någonting som intresserar kvinnor, många män tycker också att det är snyggt.

Smycken är som sagt någonting som har funnits i alla kulturer genom mänsklighetens hela historia. Skillnaden mellan rika och fattiga har till yttermera visso förstärkts i och genom att de rika alltid kunnat bära mer påkostade smycken medan de fattiga fått nöja sig med billigare varianter.

Smycken har också fått pryda de döda som ska begravas beroende på olika omständigheter. Det kan antingen ha rört sig om personliga smycken tillhörande den döde eller fina ting som de sörjande har offrat för att den döde ska ha något vackert med sig till ”den andra sidan”.

Präster och andra religiöst betydelsefulla människor har använt smycken för att på så sätt förstärka sin egen ställning. Rika människor, exempelvis kungligheter, har använt rikt påkostade smycken av precis samma anledning.

Smycken har numera blivit populära av olika anledningar, till stor del beroende på att man kan pryda sin egen kropp med smycken på ett helt annat sätt än tidigare. Piercing har blivit ett modernt sätt att smycka sig själv. Ett annat ord för piercing är kroppssmycke, vilket på ett tydligt sätt klargör att det handlar om smycken för kroppen. Hårdrockare och punkare är två grupper som visar på sin egen grupptillhörighet genom att bära smycken av olika slag. Det finns många andra exempel på detta också.

Vissa människor bär smycken av den enkla anledningen att man vill synas och dra mångas blickar till sig. Verkligheten är som bekant att om du inte syns så finns du heller inte. Smycken, vare sig de är billiga eller svindyra, hjälper dig att synas på ett klart och tydligt sätt.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)