Silversmycken – smycken i silver

Silversmycken är populärt främst bland kvinnor men även för män och är alltid ett populärt presenttips. Mycket av silvrets popularitet är tack vare att priset på silversmycken inte är speciellt högt – framförallt inte i jämförelse med smycken av guld. Silversmycken är också väldigt populärt bland unga, som ju inte alltid har råd med guld och diamanter men ändå vill ha smycken i ädelmetall.

Om silver och silversmycken

Silver är en glänsande vit ädelmetall med den kemiska beteckningen Ag som kommer från det latinska ordet för silver, argentum. Silver i sin rena och fria form som en legering mellan guld och andra metaller.

Användningen av silver är inte bara till smyckestillverkning utan det är även vanligt för att tillverka mynt, instrument, bordssilver och bestick. Silver används även för sina kemiska och andra egenskaper i elektriska ledare, speglar och fotografisk film.

Smycken i sterling silver

Silversmycken är vanligtvis gjorda av sterling silver. Sterling silver 925 har en silverhalt på minst 92,5% silver, resterande 7,5% är framförallt koppar. För att smycken över huvud taget ska få marknadsföras och kallas för silver måste silverlegeringen bestå av minst 83% silver.

Smycken med sterling silver har ofta ett överdrag med .999 rent silver för att smycket ska få en blankare och mer glänsande yta.

Egentligen är silversmycken ett relativt nytt påfund, historiskt sett har silversmeder främst fokuserat på bestick, skålar, ljusstakar och liknande.

Exempel på silversmycken

Lite bilder på silversmycken i sterling silver 925 från Becca design:

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)