Olika typer av smycken

Ringar

Ringar är smycken avsedda att bäras på ett eller flera fingrar, att ringen bärs på ett finger är vanligast men det finns även tvåfingerringar eller dubbelringar där ringen bärs på flera av handens fingrar. Ringar kan vara gjorda av både ädla och oädla metaller och material; det finns ringar tillverkade i så väl guld och silver som i plast och trä.

Det finns även ringar som inte är avsedda att ha runt fingrar, exempelvis halsringar (som bärs i ett stycke runt halsen och kanske egentligen har mer gemensamt med halsband), tå-ringar, armringar och nackringar.

ring

Man mäter ringar utifrån diametern, vanliga storlekar är 18, 19 och 20 mm. Det finns även reglerbara ringar som går att både töja ut och dra ihop, de passar alltså och kan bäras av de flesta.

Örhängen

Örhängen är smycken som är avsedda att fästa på örat eller i örsnibben. De flesta örhängen kräver hål i örat, s.k. öronpiercing, men det finns även andra örhängen man inte behöver vara piercad för att kunna bära. Clips eller clip on örhängen och ear cuffs är exempel på örhängen där ingen öronpiercing krävs.

Krokarna till örhängen är vanligtvis tillverkade i sterling silver 925 eller andra nickelsäkra material. Alla smycken och örhängen som säljs i Sverige måste vara nickelsäkra. Att ett smycke är nickelsäkert betyder att nickelhalterna i smycket inte överstiger ett visst gränsvärde för hur mycket nickel smycket får innehålla.

Halsringar

Halsringar är ett stelt smycke att ha runt halsen. En halsring är ett slags halsband som är gjort i ett enda stycke till skillnad från ett vanligt halsband eller halskedja som är sammanlänkade. Det finns både smala halsringar på några millimeter till bredare halsringar på flera centimeter. Halsringar är ofta silvriga i pläterade material eller i äkta silver.

halsring-300x95

Halsringar kan även även kallas stiff necklace då det är precis vad är; ett stelt halsband. Flera kända bloggare har ofta halsringar till sina outfits.

Halsband

Halsband är ett smycke som är tänkt att bäras runt halsen, ett vanligt halsband består ofta av en halskedja med sammanlänkade enheter i silver, silverpläterade, guld eller guldpläterade metaller, med en berlock eller amulett som smycke på halsbandet.

Vanligt är också halsband bestående av färgglada stenar och pärlor, konstglas, fjädrar, koraller och snäckor. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna för vad ett halsband kan vara gjort av eller föreställa.

halsband

Halsband har funnits med hela mänsklighetens historia, redan på stenåldern har man hittat fynd som tyder på att människor hade halsband på sig.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)